5.10.12

Rituaalikurssi lähestyy - oletko valmis?


Kolmen oppiaineen yhteinen rituaalikurssi alkaa joulukuussa 2012.  Kurssi järjestetään Helsingin yliopiston teologisessa tiedekunnassa nyt toista kertaa.

Jos olet epätietoinen, mistä rituaalitutkimuksessa on kyse, voit tulla tutustumaan aiheeseen Tiedekulmassa 23.10. klo 16. 


Miltä kaupunki näyttää kun sitä katsoo rituaalitutkijan silmin? Miksi rituaalit ovat läsnä kaikkialla? Voiko ihminen tulla toimeen ilman rituaaleja? Miten rituaalitutkimus voi auttaa ymmärtämään kaupunkitilaa, ihmisen käyttäytymistä ja mielen toimintaa?  Näitä ja muita rituaalitutkimuksen kysymyksiä pohtivat rituaalikurssin opettajat Johan Bastubacka, Terhi Utriainen ja Risto Uro.

Mukana on myös Sari Dhima, jonka teos "Kaanon - rituaalitilojen sillalla" antaa havainnollisen muodon teemalla. Teos kuvaa kaikille avointa, tunnuksetonta rituaalitilaa.

Kaupunki on tulvillaan rituaaleja: uskonnollisten yhteisöjen rituaalit (rituaalitiloissa, kodeissa, julkisissa tiloissa), julkiset seremoniat (kulkueet, marssit, avajaiset, valmistumisjuhlat jne.), kalenterijuhlat (esim. uudenvuoden vastaanotto, vapun vietto), urheilutapahtumat. Rituaalit tuovat turvaa ja kanavoivat surua onnettomuuksien sattuessa, määrittävät elämän taitekohdat ja rytmittävät elämän.

Rituaalitutkimus etsii vastauksia mm. siihen, miksi ihmiset eivät tule toimeen ilman rituaaleja, mitä hyötyä ihmislajille on ollut rituaalien ylläpitämisestä, mikä tehtävä rituaaleilla on yhteisöjen toiminnassa, ja mikä rooli rituaaleilla on uskontojen synnyssä ja leviämisessä.

 








0 Comments:

Lähetä kommentti

<< Home